Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy éves összevetésben 6,5 százalékkal, 2016 augusztusa óta legnagyobb ütemben nőttek a fogyasztói árak a májusi 6 százalék után. Szakértők kisebb, 6,3 százalékos növekedésre számítottak júniusra.

Havi összevetésben 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ugyanúgy, mint májusban. Elemzők a havi szintű fogyasztói árak emelkedésének lassulására, 0,5 százalékra számítottak.

Az élelmiszerek ára 0,64 százalékkal, a nem élelmiszeripari termékeké 0,68 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 0,76 százalékkal emelkedett májussal összevetve.

Az orosz jegybank monetáris bizottsága legutóbbi, június 11-i ülésén 50 bázisponttal, 5,50 százalékra emelte az alapkamatot, miután májusban is jelentősen, a vártnál nagyobb mértékben ugrottak meg a fogyasztói árak.

Az idén már harmadik alkalommal hajtott végre emelést a jegybank: márciusban 25, áprilisban pedig 50 bázisponttal vitte feljebb az alapkamatot, részben az infláció és az inflációs várakozások magas szintje miatt.

Elvira Nabiullina az orosz központi bank elnöke június végén a Bloomberg TV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a jegybank 25-100 bázispont közötti mértékben emelheti az alapkamatot legközelebbi, július 23-i kamatdöntő ülésén a gyorsuló infláció megfékezése céljából.