Az idei első negyedév már sorozatban a második, amikor a román GDP zsugorodik. A tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a román gazdaság teljesítménye az előző, július-szeptember közötti időszakhoz képest. Románia legutóbb 2008 és 2011 között volt technikai recesszióban két és fél éven keresztül.

Az elemzők eredetileg rosszabbra számítottak, hiszen 0,2-0,3 százalékos csökkenést vártak az idei első negyedévre, amikor a szezonális hatásoktól megtisztított GDP végül 0,1 százalékos csökkenést mutatott.

Éves viszonylatban az idei első negyedévi GDP bruttó értékben 0,3 százalékkal növekedett 2011 első három hónapjához képest, a szezonális hatásoktól megtisztított érték összevetése esetén a bővülés 0,8 százalékos volt.

A román gazdaság első negyedévi teljesítményét egyebek között a februári kemény téli időjárás vetette vissza.

A román hatóságok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak az idén, de az elemzők borúlátóbbak és 1 százalékos növekedést tartanak valószínűbbnek. Tavaly a román GDP várakozáson felül, 2,5 százalékkal bővült, ami főként a kiváló mezőgazdasági évnek volt köszönhető.