A Cotroceni palotában tartott sajtótájékoztatóján Basescutól megkérdezték: számításba veszi-e, hogy "magyar mintára" technokrata kormány alakuljon Romániában, tekintettel arra, hogy a román üzleti szféra elégedetlen a mostani kormány gazdasági intézkedéseivel.

Magyarország jelentős mértékben csökkentette a költségvetési kiadásokat, de én nem vagyok híve az effajta megoldásoknak. Mindaddig, amíg vannak másfajta megoldások is, azt hiszem, el kell kerülnünk ezt a változatot - idézte az elnök szavait az MTI.

Mindazonáltal elismerte, hogy - amint mondta - a szomszédos magyar állam kétségtelenül jobban boldogul most, hiszen drasztikusan megnyirbálta a béreket és a nyugdíjakat, miután a költségvetési kiadások ott is nagy problémát jelentettek. Hozzáfűzte: a román kormánynak ugyanakkor mindent el kell követnie, hogy elkerülje ezt a kényszerű helyzetet, szerinte inkább az infrastruktúra fejlesztésére kellene beruházásokat fordítani.

Romániában augusztustól az év végéig 20 százalékkal csökkentik a miniszterek fizetését - jelentette be pénteken Emil Boc román miniszterelnök. A kormányfő közölte, hogy augusztustól december végéig nem csak a miniszterek, hanem az ő fizetése is 20 százalékkal kisebb lesz. Rámutatott: ezzel az intézkedéssel is jelezni akarják, hogy ésszerűsíteni kell a költségvetési kiadásokat.