Florin Citu román ügyvivő pénzügyminiszter és miniszterelnök-jelölt ezt szerdán mondta egy közösségi oldalon közzétett videoüzenetben, miután az Európai Bizottság elindította Románia ellen a túlzottdeficit-eljárást - írja az MTI.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az elmúlt három hónapban egyeztetett Brüsszellel, az uniós végrehajtó szerv pedig elfogadta Románia valamennyi javaslatát, vagyis elfogadta azokat a terveket, amelyek az államháztartási hiány csökkentésére irányulnak. Úgy vélte, ez azt jelenti, hogy a brüsszeli szakértők bíznak a bukaresti kormányban.

Az Európai Bizottság már február végén kilátásba helyezte, hogy túlzottdeficit-elárást indít Románia ellen, miután a költségvetési hiány 2019-ben meghaladta a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, és várhatóan 3 százalék felett marad az idén és 2021-ben is.

A román sajtó közlése szerint az Európai Bizottság szerdán több javaslatot is megfogalmazott Románia számára, e szerint Bukarestnek legkésőbb 2022-ig véget kell vetnie a túlzott költségvetési hiánynak. Javaslatuk szerint 2020-ban 3,6 százalék, 2021-ben 3,4 százalék kellene, hogy legyen a deficit a GDP-hez mérten, majd 2022-ben 2,8 százalék. Brüsszel szeptember közepéig vár Romániától részletes tervet a költségvetés egyensúlyának visszaállítása érdekében - derül ki a dokumentumból.