Megtorpant az építőipar lendülete Romániában, július után augusztusban is csökkent az ágazat teljesítménye - írta a Maszol. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai azt mutatják, hogy az utolsó nyári hónapban a munkálatok volumene 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Júliusban 2,4 százalékos volt a visszaesés.

A lakóépületek terén fennmaradt az erőteljes növekedés, ami 29 százalékos volt. A gazdasági jellegű épületekre – irodák, logisztikai központok stb. – fordított munka mennyisége 17 százalékkal volt kisebb, mint 2020 augusztusában. Az infrastruktúra területén 13 százalékos csökkenés következett be.

Ez utóbbi egyértelműen mutatja, valótlanok a kormány állításai, mely szerint az elmúlt éveknél nagyobb hangsúlyt fektetnek a beruházásokra. „Ez azért van, mert 2021 nem választási év. Az infrastruktúrába nem csak a nagy infrastruktúra tartozik. Ahhoz vagyunk szokva, hogy ha infrastruktúráról van szó, akkor csak az autópályákra figyeljünk, ahol szerintem növekedés van. De az INS az infrastruktúránál a kis munkálatokkal is számol, a községi beruházásokkal, a gáz bevezetésével, a községi vízhálózatokkal, s innen jöhet a visszaesés” – mondja Bogdan Funeriu, az építőipari tanácsadásra szakosodott Neomar Consulting társtulajdonosa.