Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hullámokat vetett a román kormánynak az az Európai Bizottság felé tett vállalása, miszerint összehangolja a nyugdíjkorhatárt a romániai várható élettartammal - írta a Maszol. Úgy fogalmaznak, hogy nyugdíjkorhatár összehangolása a várható élettartammal 2035-ig, a férfiak és a nők esetében egyaránt. A nyugdíjkorhatár összehangolása a várható élettartammal a statisztikai szaknyelven azt jelenti, hogy a két értéknek függenie kell egymástól.

Mivel az elmúlt években, a koronavírus járvány kitöréséig a várható élettartam növekvő pályán volt Romániában, ez a bürokrácia bükkfanyelvén csakis a nyugdíjkorhatár növelését jelentheti. Jelenleg Romániában 65 év a nyugdíjkorhatár a férfiak és 61 év a nők esetében. Ez utóbbi 2030-ig 63 évre fog nőni. Az Európai Unióban ez a legnagyobb eltérés a két nem között ezen a téren. Az EU-ban legkésőbb a görögök és az olaszok mehetnek nyugdíjba, nemtől függetlenül 67 évesen.

Ennek ellenére, ezeknek az országok a lakói hosszabb időn át élvezhetik a nyugdíjas létet, mint a romániaiak, mivel lényegesen magasabb a várható élettartamuk. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint Romániában 2019-ben 75,6 év volt a várható átlagos élettartam, a férfiaké 71,9, a nőké pedig 79,5 év. Ez azt jelenti, hogy egy romániai nő átlagban 16,5, míg egy férfi 6,9 évet él nyugdíjasként, a nők esetében 63 éves nyugdíjkorhatárral számolva.

Ha a nyugdíjkorhatárt 67 évre emelnék, akkor egy férfinek átlagban 4,9 évre volna kilátása. A görögök és az olaszok a már most 67 éves korhatár ellenére kedvezőbb helyzetben vannak. Az előbbieknél 84,20, utóbbiaknál 85,7 volt 2019-ben az átlagos várható élettartam. Az olaszoknál egy nőnek 18,7, míg egy férfinek 14,4 nyugdíjas évre van kilátása. Ez 2,2, illetve 7,5 év pluszt jelent az olaszok javára, összehasonlítva a romániai kilátásokkal.