Második hónapja csökkent Németország exportja augusztusban, a keresletet az erősödő euró és a lassuló globális kereslet csökkentette - számolt be a Bloomberg.

A munkanaphatással és szezonálisan kiigazított adatok szerint júliushoz képest 0,4 százalékkal esett vissza a német exportvolumen az év nyolcadik hónapjában, júliusban 1,6 százalék volt a havi szintű csökkenés.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan 0,3 százalékos csökkenést prognosztizáltak augusztusra.

Az augusztusi import 0,9 százalékkal haladta meg az előző havi értéket, amikor még 2,2 százalékos havi szintű csökkenést regisztrált a statisztikai hivatal.

A német ipari termelés várhatóan jelentős mértékben emelkedni fog a következő hónapokban, a lassuló globális kereskedelem miatt azonban a tavaszi növekedési szintet minden bizonnyal nem fogja elérni - kommentálta az adatokat Simon Junker, a Commerzbank elemzője.

Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest az export 26,8 százalékos bővülést mutatott augusztusban, az eurózóna országaiba irányuló szállítások 16,5 százalékkal haladták meg a 2009 nyolcadik havi értéket, az EU-n kívüli kereskedelem pedig 40,8 százalékos emelkedést mutat.