Az előző negyedévben mért 11,9 százalékos növekedés után a második negyedévben már csupán 10,3 százalékkal bővült a kínai gazdaság. Az első félévben összességében 11,1 százalék volt a növekedés üteme. A lassulás arra utal, hogy az év második felében gyengébb teljesítményt nyújt a kínai gazdaság, ami a világ egészére fékező hatással lehet.

Júniusban a fogyasztói árindex 2,9, a termelői árindex 6,4 százalékkal emelkedett, elmaradva a várt 3,3 és 6,8 százalékos értékektől. Májusban a fogyasztói árak 3,1, a termelői árak 7,1 százalékkal mentek feljebb. A kormány idén három százalék alatt akarja tartani a drágulás ütemét.

Júniusban kiskereskedelmi forgalom 18,3, az ipari kibocsátás 13,7 százalékkal bővült a májusi 18,7 és 16,5 százalék után - írja a Marketwatch. Látható tehát, hogy az utóbbi fékezte le a GDP növekedését.

Kínának lazítania kellene gazdaságpolitikáját az elmúlt hónapok szigorítása után - ajánlja az országnak a Mizuho Securities befektetési bank. Ez a feltétele annak, hogy gazdaság nagyobb megrázkódtatások nélkül érjen földet az elmúlt időszak szárnyaló növekedése után.

A GDP bővülésének kilátásaival kapcsolatban a Morgan Stanley is mérsékelte várakozásait: az idei évre a korábban várt 10,8 helyett már csak 10 százalékos ütemet jósol, 3,2 helyett csupán 2,8 százalékos infláció mellett.

A Mizuho szerint a kemény gazdaságpolitika elérte célját, megfékezte az ingatlanárak és az infláció növekedését, így ennek megváltoztatása segíthet abban, hogy a kínai gazdaság problémamentesen menjen keresztül a növekedés lassulásán - írja a Bloomberg.