A pénzügyi válság ellenére továbbra is az Egyesült Államok a legversenyképesebb ország a világon, ezért jók az esélyei arra, hogy kilábaljon ebből a válságból - áll a genfi World Economic Forum gazdasági elemző cég szerdán közzétett elemzésében, amelyet az MTI idézett. A rangsorban Magyarország a 62. helyre került, a tavalyi 47. után.

A genfi elemzők idén január és május között - tehát még a pénzügyi válság kicsúcsosodása előtt - a világ 134 ország versenyképességét vizsgálták több szempontból: egyebek mellett a makrogazdasági mutatók, a gazdasági stabilitás, az infrastruktúra fejlettsége, az üzleti szféra jellemzői, az innováció alapján.

Az első tízben hat európai ország van, valamint Japán és Kanada.

Az Európai Unió tagországai közül Dánia versenyképessége a legjobb, amivel az északi ország a tavalyihoz hasonlóan a harmadik helyen áll világszinten az Egyesült Államokat követő Svájc mögött. Svédország a negyedik, Finnország a hatodik a világranglistán. Szingapúr az idén beverekedte magát a ötödik helyre a tavalyi hetedik helyről.

Az unió legkevésbé versenyképes országa Bulgária (76.), Románia (68.) és Görögország (67.) - ők mindhárman javítottak -, majd Magyarország következik a 62. helyen.

A kelet-európai uniós tagországok közül Csehország kapta a legjobb helyezést, a 33-ikat - tavaly is 33. volt, viszont Szlovákia a 46. helyre csúszott vissza a 41-ről, Lengyelország az 53. helyre az 51-ről. A felmérés adataiból nem derül ki, hogy a közép-kelet-európai országok, köztük Magyarország versenyképessége abszolút értelemben is gyengült-e, vagy csak viszonylagosan, vagyis ahhoz képest, hogy mások közben javítottak a róluk alkotott képen. Így például a hasonlítható osztályzatkategóriában Oroszország a világranglista 51, helyére jött föl a tavalyi 58-ról, Málta az 52-re az 56-ról. Magyarország tavalyi 47. helyét most a tavaly 50. helyezett Barbados foglalja el.