Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közeli szideritbányából kizúduló szennyezés miatt élővilágát szinte teljesen elveszített Sajó folyó jövője továbbra is kérdéses - írja a pozsonyi Új Szó. Bár a szlovákiai környezetvédelmi minisztérium szakemberei napok óta próbaszivattyúzást tartanak, a Vasércbányák Állami Vállalat pedig a Kassa Megyei Önkormányzattal tegnap egy víz alatti feltérképezést is végrehajtott, még sok időbe telhet, mire a folyóba visszatér az élet.

Bár a környezetvédelmi és a gazdasági minisztérium, valamint a Vasércbányák Állami Vállalat szakemberei az elmúlt hónapokban több óvintézkedést is tettek a bányából február óta kiáramló víz minőségének javítására és minimalizására, még sok időre és még talán annál is több pénzre van szükség ahhoz, hogy a bánya közelében kanyargó Sajó vize biztonságban legyen.

Továbbra is aggasztó a helyzet

Az eddigi óvintézkedéseknek köszönhetően már kevesebb szennyeződés jut el a folyó medrébe, a szakemberek szerint továbbra is aggasztó a helyzet. A napokban több szakember is megjelent a Sajó partján. A szennyezett vízből és az abból az elmúlt hónapok során kialakult, nedves salakra hasonlító anyagból több mintát vettek, a miskolci szakemberek pedig az elárasztott bányavájatokat egy távirányítású, víz alatti drónnal vizsgálták meg.

Papp Richárd Zoltántól, a miskolci egyetemmel együttműködő szakembertől megtudtuk, a szerdai feltárás igazából egy, a mostaninál jóval nagyobb robotos küldetés végrehajtásához volt szükséges.