Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, a sajtó szabadsága veszélyben van, a független és szabad média védelme minden eddiginél fontosabb - írja az MTI.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az újságírók munkakörülményei egyre kedvezőtlenebbek, növekvő pénzügyi és politikai nyomást tapasztalnak, megfigyelésnek, önkényes fogva tartásnak, erőszaknak vannak kitéve munkájuk miatt. Az UNESCO legfrissebb adatai azt mutatják, hogy 2020-ban és azóta legalább 76 újságírót öltek meg, sokakat letartóztattak, zaklattak vagy fenyegettek meg világszerte. Különös aggodalomra ad okot az újságírónőket érő nemi alapú erőszak - mondta Borrell

A sajtószabadság alapvető érték az Európai Unió számára, a média szabadsága és az újságírók biztonsága kiemelt prioritás. Az EU ezért számos intézkedést hozott az újságírók, a független média és a hamis információk erjedése elleni küzdelem támogatására a világ számos országában a világjárvány kapcsán is. Hangsúlyozta: az EU eltökélt szándéka, hogy még többet tegyen a média szabadságáért Európában és külföldön. Célja egyebek mellett a főbb médiaplatformok elszámoltathatóvá téltele azért, hogy felületeik tisztességesebbek, biztonságosabbak és átláthatóbbak legyenek.

Folytatjuk az álhírek elleni küzdelmet és partnereinkkel hatékony eszközöket keresünk a független média támogatására - fogalmazott az uniós főképviselő.

Az EU továbbra is felszólal a véleménynyilvánítás korlátozása és a cenzúra minden formája ellen. A sajtószabadság a demokratikus társadalmak sarokköve, az állampolgárok számára biztosítani kell a megbízható információkhoz való hozzáférést tudatos döntéseik meghozatala érdekében. A sajtószabadság biztosítása mindenki számára biztonságot jelent - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.