Japán geológusok 100 milliárd donna ritka fémet találtak a Csendes-óceán fenekét borító sárban, ami fordulatot hozhat a számos high-tech berendezés gyártásához nélkülözhetetlen alapanyagok világkereskedelmének alakulásában - jelentette a BBC. Jelenleg Kína bányássza ki a világ ritkafém-szükségletének 97 százalékát, és a helyi ipar eleve elsőbbséget élvez ennek felhasználásában. Emellett egy tavalyi területi vitában Peking de facto monopóliumát kihasználva a ritkafém-szállítások korlátozásával gyakorolt nyomást Japánra. Tokió azóta más források után nézett - lényegében Oroszországtól, néhány volt szovjet tagköztársaságtól, az USA-tól szerezheti be ezeket a nyersanyagokat Kínán kívül.

A brit Nature Geoscience tudósítása szerint a Tokiói Egyetem tudósai, Kato Jaszuhiro professzor vezetésével 78 lelőhelyet jelöltek meg, amelyek meglehetősen nagy koncentrációban tartalmazzák a kritikus anyagokat. Egy négyzetkilométernyi területen a világ jelenlegi éves ritkafém-felhasználása ötödének megfelelő nyersanyag található. A lelőhelyek 3500-6000 méter mélyen vannak nemzetközi vizeken, keletre és nyugatra Hawaiitól, illetve keletre Tahititől és Francia Polinéziától.

A lehetőség, hogy az ipari termelés szűk keresztmetszetét jelentő nyersanyagok a tenger fenekén hozzáférhetők, már korábban megindította a befektetők fantáziáját: cégek sora áll sorba azért, hogy engedélyt kapjon a mélytengeri ércbányászatra. A Nautilus nevű vállalat már a zsebében is tudhatja az első hozzájárulást, aminek birtokában a Pápua-Új-Guinea körüli vizeken kezd hozzá a bányászathoz egy rezet és aranyat tartalmazó területen. Az új iparág megjelenése ugyanakkor erősen aggasztja a környezetvédőket, akik szerint a tengerfenék feltúrása veszélyezteti a környező élővilágot.

QP | Quality Placement