A két vezető megvitatta a német-kínai gazdasági kapcsolatokat, a Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok fejlődését, valamint más nemzetközi kérdéseket - közölte a német kormány közlése nyomán az MTI.

A telefonbeszélgetés során Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy mindkét országnak "lehetőségként" kell tekintenie a másik fejlődésére. Folytatniuk kell "a felső szinten történő irányítás kiváló hagyományát" - idézte a kínai elnököt az állami média Pekingben. Német sajtókommentárok szerint Hszi ezzel arra a reményére utalt, hogy elődjéhez, Angela Merkelhez hasonlóan az új kancellár alakítja majd Németország Kína-politikáját, nem pedig az új külügyminiszter, a zöldpárti Annalena Baerbock, aki máris tett néhány bíráló megjegyzést Kínára.

A két félnek "a korábbi irányvonalat" kell követnie a kapcsolatok fejlesztésében - jegyezte meg a kínai vezető.

A német-kínai kapcsolatok Európa és Peking viszonyának is a homlokterében állnak - jegyezte meg Hszi, aki szerint a jó kapcsolatok nemcsak a két ország érdekeit szolgálják, de a világ békéjét és stabilitását is.
Kína és Németország eltökélt a multilaterális politika iránt - mondta Hszi. Mindkét országnak "el kell utasítania a dominancia minden formáját és a hidegháborús mentalitást" - jelentette ki a kínai vezető, amivel az elemzők szerint az Egyesült Államok Pekinggel szembeni, kritikus politikájára utalt.