Az Europapress spanyol hírügynökség beszámolója szerint a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón a politikus szólt arról, hogy véleménye szerint az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok irányította nemzetközi mozgalom Spanyolországban is aktív, és kérte tevékenységének nyomon követését - számol be az MTI.

A török miniszterelnök köszönetet mondott azért, hogy a dél-európai ország mindig támogatta Törökország felvételét az Európai Unió tagjai közé, és kitért arra, hogy a folyamat jelenlegi helyzetében egy "új és megújult" jövőkép szükséges az EU részéről. Binali Yildirim felhívta a figyelmet arra a munkára, amit Törökország végzett az Európai Unió védelme érdekében az illegális bevándorlással szemben, és kifogásának adott hangot a közelgő török választásokat ért uniós bírálatok miatt. (Folytatódik a török tisztogatás.)

A katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban megerősítette Törökország támogatását Spanyolország az alkotmányos rendjének és területi egységének védelme mellett.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő az EU és Törökország közötti párbeszédről szólva a jogállam és az alkotmányos garanciák alapvető fontosságát hangsúlyozta. Törökországot a spanyolok stratégiai szövetségesének nevezte a terrorizmus elleni küzdelemben, a védelem és a biztonság területén, amelyekben az együttműködések további erősítését szorgalmazta.

A spanyol miniszterelnök kiemelte a VI. török-spanyol csúcstalálkozó "jelentős gazdasági dimenzióját". Ismertetése szerint Törökország az unión kívüli országok közül Spanyolország negyedik kereskedelmi partnerének számít. 2010 óta a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok 74 százalékkal nőttek - mutatott rá, hozzátéve, hogy a Törökországban jelen lévő spanyol vállalatok elsősorban az infrastruktúra-fejlesztésben olyan "stratégiai és emblematikus" projektekben vesznek részt, mint például a Boszporusz alatt futó alagút vagy az ankarai metró építése.

Fotó forrás: Bulent Kilic/AFP