A philadelphiai gyáripar teljesítményét mérő index, amelyről a gazdaságelemzők úgy tartják, egyértelműen jelzi előre a teljes amerikai gyáripar teljesítményét két évtizede nem látott mélységekbe zuhant októberben. A hangulatindex mínusz 37,5 pontra esett vissza - itt utoljára 1990 októberében állt. A csökkenés mértéke is számottevő, hiszen szeptemberben az index még 3,8 pontot mutatott, ami több mint 40 pontos visszaesést jelöl - írta a Bloomberg.

Az ipar szeptemberi teljesítménye is jelentős hanyatlást mutatott, erről szintén csütörtökön tettek közzé adatokat az Egyesült Államokban. A philadelphiai ipari hangulatindex negatív számadatai azonban már egyértelműen azt jelzik, hogy a gyárak a teljesítményük csökkentésére rendezkedtek be, a hitelválság hatásaitól tartva jelentősen visszafogva a termelésüket. A tavalyi évben a mutató még a pozitív tartományban állt, átlaga 5,1 pont volt.

Az elemzők most további elbocsátásoktól és a termelés még nagyobb mértékű visszafogásától tartanak, egyúttal azt feltételezik, hogy a megrendelés-állomány is tovább csökkenhet, az exporttevékenység visszaesésével ugyanis újabb szőnyeget húztak ki az Egyesült Államok ipara alól.

A mostani hangulatváltozás azonban még az elemzőket is meglepte, hiszen a Bloomberg által megkérdezett szakértők konszenzusa "mindössze" mínusz 10 pontos eredményt várt októberre és egy olyan elemző sem volt a megkérdezettek között, aki ilyen mértékű visszaesést feltételezett volna.