Az első méterek után rendőri beavatkozást igénylő incidensek zavarták meg az olimpiai fáklya vasárnapi londoni körútját, amelynek 50 km-es útvonala mentén több száz, Kína tibeti politikája ellen tiltakozó tüntető sorakozott fel.

A lánggal Sir Steve Redgrave brit evezős olimpiai bajnok indult el a Wembley stadionból. Redgrave a stadionon kívül egy fiatal sportolónőnek adta át a fáklyát, aki egy nyitott, emeletes londoni busszal vitte tovább. Ahogy felszállt a buszra, három tiltakozó vetette utána magát, és megpróbálták kikapni a fáklyát a kezéből, vagy eloltani a lángot. A busz ajtajánál dulakodás tört ki a rendőrökkel, akik végül a három tiltakozót a földre teperték, majd elvitték.


Nem sokkal később, a Notting Hill kerület felé vezető főúton ismét több, egymást követő dulakodás tört ki a rendőrök és a tiltakozók között; egy demonstrálónak néhány pillanatra sikerült is megragadnia a fáklyát, mielőtt őt is leteperték volna. Innentől a fáklyavivők és kísérőik kerékpáros rendőrök gyűrűjében indultak tovább, többszöri kényszerű megállóval.


Az egyik incidens során a tiltakozók kézi tűzoltó készülékkel próbálták kioltani a lángot, sikertelenül. Az olimpiai láng útvonalát, amely érinti a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalt is, a Scotland Yard kétezer rendőre biztosítja; a biztonság készültség 1 millió font kiadással jár.


A Wembleytől a délkelet-londoni Greenwichben lévő O2 arénáig húzódó útvonal mentén a sűrű havazás és a télies hőmérséklet ellenére mintegy 80 ezren sorakoztak fel; a tömegben tiltakozó transzparensek is feltűnnek. A Scotland Yard már előre közölte: az erőszakmentes tiltakozásokat engedi, de határozottan fellép azok ellen, akik megpróbálják fizikailag akadályozni a láng útját.