A múltban sokat írtam arról, hogy az Európai Uniónak javaslom: bocsásson ki örökjáradék-kötvényeket. De ma azt gondolom, hogy ezt az egyes tagállamoknak kéne megtenniük - kezdi a Népszavában pénteken megjelent véleménycikkét Soros György, aki most azt vetette fel, hogy mivel Lengyelország és Magyarország megvétózta a következő uniós költségvetést és a Covid-19 helyreállítási alapot, az úgynevezett "takarékos ötös" (Ausztria, Dánia, Németország, Hollandia és Svédország) pedig jobban érdekelt a pénzek megtakarításában, mint a közjóhoz való hozzájárulásban, az egyéni tagállami papíróké a jövő. (Cikke megjelenése előtt kiderült, hogy Lengyelország már kész elfogadni az uniós tervet, de Orbán Viktor megerősítette a magyar vétószándékot - a szerk.)

A milliárdos vállalkozó, a magyar kormánykommunikáció visszatérő nemezise szerint az EU nagyon nehéz helyzetbe került, nemcsak a magyar-lengyel tandem akasztása miatt, hanem a koronavírus-járvány okozta válság miatt is. Szerinte az egészségügyi ellátás biztosításához és a gazdaság újraélesztéséhez sokkal többre lesz szükség, mint az új költségvetési és helyreállítási, az úgynevezett Next Generation EU tervben szereplő 1800 milliárd euróra (2200 milliárd dollár). De még ezen források rendelkezésre bocsátását késleltette Magyarország és Lengyelország vétója.

Emiatt új stratégiát javasol: ha már a vétó megkerülhető a megerősített együttműködési eljárás révén, mely lehetővé teszi, hogy teljes egyetértés nélkül is döntsön az Európai Tanács, akkor a tagállamok egy alcsoportja meghatározhatja a költségvetést, és megállapodhat a finanszírozás módjáról - mondjuk egy közös kötvény útján.

"Ezen a ponton az örökjáradék-kötvények rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak. Ezeket olyan tagállamok bocsátanák ki, amelyek fennmaradásában a hosszútávú befektetők, például az életbiztosító társaságok is hisznek. Az örökjáradék-kötvények nagy előnyt jelentenének, mivel a tőkét soha nem kell visszafizetni; csak az éves kamatot. A jövőbeli kamatfizetések diszkontált jelenértéke idővel csökken - megközelíti, de soha nem éri el a nullát. Bizonyos mennyiségű pénzügyi forrás sokkal hasznosabb lenne, ha a hagyományos kötvények helyett örökjáradék-kötvények kibocsátására használnák fel. Ez nagyrészben megoldaná Európa pénzügyi problémáit" - véli Soros György, aki korábban már a magyar-lengyel tandem megfegyelmezése miatt is felszólalt.

Szerinte a lépés idővel más európai országok számára is vonzóvá tehetné a terméket. A takarékos ötös számára is jó lehet, mert ők pénzt szeretnének megtakarítani.

"Európában nagy a kielégítetlen kereslet a biztosítótársaságok és egyéb hosszú lejáratú befektetők részéről a hosszú lejáratú kötvények terén. Eleinte prémiumot követelhetnek az örökjáradék-kötvényekért, mivel még nem ismerik ezt az eszközt. De a prémium valószínűleg megszűnne, miután jobban megismerték" - mondta el Soros a lehetséges felvevő piacról.