Az Europol és az Interpol által koordinált, 2020. decemberétől 2021. júniusának végéig tartó művelet 72 országban zajlott.

Spanyolországban 2300 ellenőrzést és vizsgálatot végeztek az elosztóközpontokban, üzletekben, raktárakban, ipari csarnokokban, járműveken, konténerekben, kikötőkben és repülőtereken. Több mint 1600 közigazgatási szabálysértést és 16 bűncselekményt találtak és 120 személyt tartóztattak le vagy indítottak vizsgálatot közegészségügy elleni bűncselekmények, okirat-hamisítás és csalás miatt. Több mint 600 tonna növényi terméket és 116 000 liter alkoholtartalmú italt foglaltak le.

A hamisított élelmiszerek kereskedelmével kapcsolatos csalások értékét több millió euróra becsülik - számolt be a Magyar Mezőgazdaság.

A La Riojában és két másik spanyol régióban végrehajtott akciók során 300 000 palack hamisított bort, 47 600 liter whiskyt és 9500 liter egyéb, a gyártáshoz használt alkoholt foglaltak le. A művelet során a bűnözői csoportok 14 tagját tartóztatták le.

A spanyol polgárőrség a portugál rendőrséggel együttműködve és az Europol támogatásával felszámolta az emberi fogyasztásra alkalmatlan „tengeri herkentyűkkel” kereskedők nagy nemzetközi hálózatát. Nyolc embert vettek őrizetbe, és 7 kereskedelmi vállalat ellen indítottak vizsgálatot. Tizenkét hajót és 25 egyéb járművet is lefoglaltak.