Spanyolországnak nem sürgős - közölte a spanyol Efe hírügynökséggel vasárnap Ignacio Cantos az Atl Capital befektetési igazgatója. Elmondta, bízik benne, hogy a spanyol kötvények tőkepiaci hozamai tovább csökkennek és Spanyolország államadósság finanszírozási kondíciói javulnak, ami csökkenti annak szükségességét, hogy az országnak az euróövezeti mentőalapokhoz kelljen fordulnia segítségért.

Soraya Sáenz de Santamaría Antón spanyol miniszterelnök helyettes, kormányszóvivő pénteken közölte, hogy országa az Európai Központi Bank (ECB) új kötvényvásárlási programjának feltételeit alaposan és részletesen megvizsgálja, mielőtt a programban való részvételről döntene. A spanyol média úgy értesült, hogy a programfeltételeket az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteki nicosiai találkozóján hozzák nyilvánosságra.

A spanyol Efe hírügynökség brüsszeli forrásokat idézve viszont arról számolt be vasárnap, hogy Spanyolország ha azonnal nem is, de szeptember vége felé már biztosan segélyért kell hogy folyamodjon az euróövezeti mentőalapokhoz. Az idézett brüsszeli források szerint Spanyolországnak nincs más választása, mint bemenekülni a mentőalapok védőszárnya alá.