Brutálisan nőtt a hároméves olasz állampapírok hozama a mai aukción, de sikerült eladni a tervezett értékű kötvénymennyiséget - jelentette a Guardian. A hozam a május közepi 3,91 százalékról 5,3 százalékra ment fel, az érdeklődők 4,5 milliárd euró értékben vásároltak a papírokból. Elemzők szerint az óriási hozamemelkedés legalább olyan idegesítő, mint a spanyol kötvénypiacon kialakult helyzet.

Spanyolország tízéves kötvényeinek hozama átlépte ugyanis a hétszázalékos szintet, amit a szakértők hosszabb távon fenntarthatatlannak tartanak. A Moody's tegnapi leminősítése nyomán - amelynek keretében három szinttel, Baa3-ra vitte le az ország adósságaira adott osztályzatát -, gyorsan 6,8-6,9 százalékra ugrott a hozam, majd később még feljebb ment.

A Reuters európai és amerikai elemzők körében végzett felmérésében az 59 válaszadóból 35 valószínűnek vagy nagyon valószínűnek tartotta, hogy a spanyol kormány a bankrendszeren túlmutató, teljes segélycsomagok kér az EU-IMF párostól. Madridnak még van mozgástere - emelheti például az áfát és az energiahordozókat terhelő jövedéki adót -, hogy javítson a költségvetés helyzetén, de a pénzpiacok világos elhatározást és programot akarnak látni.

A Guardiannak nyilatkozó egyik elemző, Nicholas Spiro úgy véli, hogy ha az Európai Központi Bank nem kezd sürgősen spanyol és olasz kötvényvásárlásokba - ahogy tette azt tavaly augusztusban -, akkor a két ország kiszorul az állampapírpiacokról.