A jelenleg Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) nevet viselő függetlenségi párt korábban Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) néven működött, és irányította Katalóniát 1980-tól 2003-ig. Majd 2010-ben ismét hatalomra került.

A bíróság szerint a párt 10 év alatt mintegy 6,6 millió euró csúszópénz fejében közbeszerzési szerződésekhez juttatta a Ferrovial építővállalatot, méghozzá a barcelonai zenepalota (Palau de la Música de Barcelona) közreműködésével - írja az MTI.

A Felix Millet, a zenepalota volt vezetője, és jobb keze, Jordi Montull 1,5 százalékos jutalékon osztoztak, míg a párt 2,5 százalékot kapott illegálisan - állapította meg a bíróság, amely ezért Milletre 9 év 8 hónapos, Montullra 7 év 6 hónapos börtönbüntetést szabott ki.
Daniel Osacar, a CDC volt pénztárnokának büntetése 4 év 5 hónap.

Mindannyiukat közpénzek hűtlen kezelése, könyvelési csalás, befolyással üzérkedés, pénzmosás és adócsalás miatt ítélték el. Az ítélet nem jogerős. Francesc Sanchez, a CDC-t képviselő ügyvéd a bíróságról távozóban azt mondta a sajtónak: fellebbezni fognak a döntés ellen. Artur Mas, aki Puigdemont előtt Katalónia elnöke volt, a múlt héten mondott le a PDeCAT vezetéséről.

A párt körül az elmúlt években más korrupciós botrányok is kirobbantak: például bírósági eljárás zajlik amiatt, hogy a gyanú szerint a Teyco építőipari cég kenőpénzt, a megbízások értékének 3 százalékát fizette ki a pártnak, hogy közbeszerzéseket nyerjen 2008 és 2009 között.

Címlapkép forrása: AFP PHOTO/LLUIS GENE