A zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) hat hónapra előre tekintő konjunktúramutatója 2,04 pontra csökkent júliusban a júniusi 2,23 pontról, ami 2009 áprilisa óta a legnagyobb csökkenés. Az elemzők előrejelzésében a mutató szerényebb gyengülése szerepelt, 2,10 pontra.

A KOF közleménye szerint a mutató alakulása arra utal, hogy a svájci hazai össztermék (GDP) a következő időszakban is nő majd, de a lendület némileg mérséklődik.

A svájci központi bank arra figyelmeztetett a közelmúltban, hogy az ország GDP-növekedése 2 százalék körülire mérséklődhet az erős frank hatására.

A frank közel 7 százalékkal drágult az euróhoz képest és 9 százalékkal a dollárhoz viszonyítva az idei év eleje óta, rekordszintre emelkedett mindkét devizával összevetve, ami gyengíti a svájci export versenyképességét.

A svájci cégek közül néhány, köztük a vegyipari Clariant és a gyógyszeripari ellátó Lonza már úgy látja, hogy az erős frank csökkenti profitját. Néhány vállalat pedig már azon gondolkodik, hogy elhalasztja beruházásait, meghosszabbítja dolgozóinak a munkaidejét, akiknek euróban fizetne, illetve külföldre tenné át a termelését.