A fukusimai katasztrófa ellenére az atomenergiának is helyt kell kapnia a modern európai energiaellátási rendszerben - vélték szakértők és politikusok a WEF Világgazdasági fórum bécsi ülésén. Európának új energetikai rendszerre van szüksége, amely egyrészt biztosítja az Unió függetlenségét energetikai szempontból, az energiaellátás biztonságát, figyelembe veszi a klímavédelem szempontjait is - értettek egyet a meghívott vendégek. Az új rendszerben helyet kell hogy kapjanak a szénhidrogén alapú energiahordozókon kívül az atomenergia és a megújuló energiaforrások is - vonták le a következtetést a szereplők, s cél az első csoport arányának csökkentése.

Az atomenergia változatlanul fontos szerepet tölt be az európai energiaellátásban, s ez a szerep várhatóan meg is marad - mondta Lady Barbara Judge, az Egyesült Királyság Atomenergia Ügynökségének elnöke. A fukusimai katasztrófa számos országban az atomenergiával kapcsolatos ellenérzések növekedéséhez vezetett - így Ausztriában, Németországban és Svédországban is - azonban vannak olyan országok, az Egyesült Királyság és Franciaország, amelyek nem tettek le a szektor fejlesztéséről. A veszélyek ellenére az atomenergia még mindig egyike azon formáknak, amelyek biztosítják egy ország energetikai függetlenségét, az ellátás biztonságát, s nem növelik a klímaváltozás veszélyeit.

Megértik a németeket

A szakértők egyetértettek abban, hogy érthető az a változás, amely a német közvéleményben lezajlott a katasztrófa hatására, azonban a hosszútávú energiapolitika nem szabad, hogy eseményvezérelt legyen. Nem lehet, hogy a hosszú távú tervezés helyett az energiaellátás szerkezetének kialakítása az egyik eseménytől kóvályogjon a másikig. Lady Judge felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban - ahol 19 atomerőmű működik - magas az atomenergia társadalmi elfogadottsága. Egy olyan területen például, ahol új atomerőművet terveztek építeni a környék lakosságának több mint 60 százaléka támogatta a tervezett beruházást.

Vannak más megoldások is, amelyek kielégítik azokat az igényeket, mint az atomenergia, mégis kevésbé kockázatosak - hívta fel a figyelmet Andreas Nuen, a REpower Systems vezérigazgatója. A megújuló energiaforrások, mint például a szélenergia ilyenek. Az országok többsége képes lenne arra, hogy energiaszükségletének akár 20-30 százalékát is szélenergiából biztosítsa.

A megújuló energiaforrások sokkal versenyképesebbek lennének, ha egyenlő feltételekkel indulnának harcba a más típusú energiaforrásokkal szemben - vélte Kandeh Yundella, a UNIDO, az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetének igazgatója. Új árazási struktúrákra lenne ehhez szükség, amely tükrözné az adott energiahordozó jelentette összes költséget, így a környezeti terhelés költségeit is.

Óriási lehetőségek

Atul Arya, az amerikai IHS elnökhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy Európának elképesztő lehetőségei vannak egyéb energiaforrások területén is. A kelet-európai palagáz találatok, a második és harmadik generációs bio üzemanyagok is fontos szerepet játszhatnak az Unió energiaellátásának jövőjében. Jurij Bojko, ukrán energetikai és szénbányászati miniszter szerint az egész világnak érdeke, hogy egyre kevésbé függjön az energiaellátás az olajtól, melynek áralakulása kiszámíthatatlan, s sokszor nagyobb hatással vannak rá az olajpiacon lejátszódó spekulatív folyamatok, mint a valós keresleti és kínálati viszonyok.

Ukrajna nagy várakozással tekint a palagáz kitermelését lehetővé tévő technológiák alkalmazására, az országban ugyanis hatalmas lelőhelyeket fedeztek fel az elmúlt években. Mint mondta, az ország ezzel párhuzamosan elkötelezett a gáztranzit hálózatának fejlesztése mellett is. Az alternatív vezetékekkel kapcsolatban az volt a meglátása, hogy az Unió és egyes tagállamai meglehetősen kétarcú politikát folytatnak az ügyben.

A tagok egy része a Nabuccót, míg másik része a Déli-Áramltatot támogatja. El fog jönni a nap, amikor dönteni kell, egyik vagy másik - mondta. Hiszen elég bizarrnak tűnik a helyzet, hogy ugyanarról a lelőhelyről ugyanazt a piacot két, egymással versengő vezeték szolgálja ki.