Nem kevesebb, mint 1,5 milliárd dollár kínai pénz égeti a zsebét a varsói CEE Equity Partners tőketársaságnak. A cég vezetője, Rafal Andrzejewski a távol-keleti megbízók kérését követve Tallinntól Tiranáig keresi azokat a projekteket az európai feltörekvő országokban, amelyekre elkölthetik a befektetésre szánt forrást - derült ki a Financial Times cikkéből.

Kína megvetette a lábát Afrikában, ám Európában erősen lemaradt olyan versenytársával szemben, mint Dél-Korea. A kínai befektetők zsíros befektetésekre vágynak, legyen szó valamilyen eszköz - cég, ingatlan - megvételéről vagy fejlesztési projektről. A lengyel tőketársaságra az előőrs szerepét osztották, a cég vezetője egyfolytában utazik a régióban, hogy felhajtsa a legjobb lehetőségeket.

Jöhet a nagy hullám

A szerepünk az, hogy megmutassuk a megbízónk jóindulatát. Ez a kezdet, amely meggyőzheti az fogadó országokat arról, hogy a kínaiak jó dolgokat segítenek életre kelteni, amikor idehozzák a pénzüket - fejtegette Andrzejewski. Valószínűleg csak az élén haladunk a régióba irányuló nagyobb befektetési hullámnak. Szemben Afrikával, ahol erős a kínai tőke jelenléte, és szemben azzal, hogy az elmúlt években drámaian nőttek az európai befektetések is, a világ második legnagyobb gazdasága lemaradásban van versenytársaival szemben.

Imázs-blamázs

Van mit javítaniuk az imázsukon a kínai cégeknek azt követően, hogy Lengyelországban 2011-ben pénzügyi viták fel kellett függeszteni egy kínai részvétellel futó autópálya-építési projektet. Egyelőre sikertelennek bizonyult több nagy kínai vállalat, köztük a Shanghai Electric próbálkozása, hogy erőműveket építsen a lengyeleknél, miközben nyugati befektetők több mint 50 projektben vesznek részt. Vang szerint egyelőre csak ismerkednek az itteni piaccal, ám nyitottak az együttműködésre bármilyen lengyel, magyar és más régiós partnerrel.

Az USA és Japán jóval hamarabb lépett piacra az öreg kontinensen, ám nemcsak ez a két ország előzi meg Kínát. Dél-Korea jelentős kapcsolatokat épített ki, különösen a régió közepén. A Hyundai és a Kia eurómilliárdokból építette fel autógyárait Csehországban és Szlovákiában. Emellett Koreai befektető szerezte meg a cseh nemzeti légitársaságot és egy közös vállalkozás formájában beszálltak a prágai repülőtérbe is.

Minden ország célország

Dél-Korea számos befektetéssel van jelen Kelet-Közép-Európában, néhány lépéssel megelőzik a kínai vállalatokat - ismeri el Vang Hung-vej, a másfél milliárdos tőkét biztosító Export-Import Bank of China igazgatóhelyettese. A megbízó és a lengyel tőketársaság vezetői hetente egyeztetnek a lehetőségekről. A CEE Equity Partnersé a döntés joga annyi megkötéssel, hogy az infrastruktúra, a távközlés, az energetika és az egyedi gyártás területén keressen üzleteket hét-kilenc éves futamidővel.

Vang azt a feladatot kapta bankjától, hogy legalább egy projektet találjon mind a 16 régiós országban, a Baltikumtól a volt Jugoszlávia utódállamaiig. A CEE Equity Partners szeptember közepe óta négy befektetésről döntött Lengyelországban és Magyarországon. (Az előbbi országban például szélerőmű-beruházásba, az utóbbiban oktatási intézménybe szállt be a lengyel vállalkozás.)

Kaszálnak a szerbek

A kínai befektetések térképén eddig a legnagyobb helyet Szerbiának sikerült elfoglalnia, ahova több mint kétmilliárd dollár (1,86 milliárd euró) áramlott az ázsiai országból. Részben ugyanezt az országot érinti a Budapest-Belgrád vasúti összeköttetés fejlesztésére szánt 1,5 milliárd euró is. Montenegróban és Macedóniában több mint egymilliárd eurónyi kínai tőkéből építenek új autópályákat.

A kínaiak nagy lehetőséget látnak abban, hogy a következő években, évtizedekben csökkenni fog a régió felzárkóztatására költhető uniós tőke - fejtegeti Andrzejewski. Ennek a helyére benyomulva a következő időszakban - Latin-Amerika mellett - Európában akarják megvetni a lábukat. A pekingi vezetés keresi azokat a lehetőségeket, amelyek kívülről is támaszt adhatnak a hazai gazdaság bővülésének. A nagy kínai cégek főként a hazai piacra koncentrálnak, de eljön az idő, amikor kifullad az ebben rejlő húzóerő - fejtegeti a lengyel menedzser.

QP | Quality Placement