A globális szénfogyasztás rekordot dönthet idén, annak ellenére is, hogy világszerte általánosan elfogadottnak tekinthető az a célkitűzés, hogy vissza kell szorítani a fosszilis tüzelőanyagok használatát – írja a Bloomberg a Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency, IEA) jelentése alapján.

Jelen állás szerint 2022-ben 1,2 százalékkal több szenet égetünk el, mint egy évvel korábban, ezzel pedig először lépheti át az egyetlen év alatt globálisan felhasznált szénmennyiség a 8 milliárd tonnát.

Az elmúlt két évben elhasznált mennyiségek a következőképpen alakultak:

  • 2020: 7.477 milliárd tonna,
  • 2021: 7.929 milliárd tonna,
  • 2022: várhatóan 8.025 milliárd tonna.

AZ IEA ráadásul azzal kalkulál, hogy 2025-re a globális szénfogyasztás tovább emelkedik, arra az évre már 8.038 milliárd tonna elégetett mennyiséget prognosztizál a szervezet. A fejlett gazdaságok klímavédelmi okokból arra törekednek ugyan, hogy visszaszorítsák a szénigényüket, ám ezt ellensúlyozza az egyes ázsiai piacokon, például Kínában és Indiában felpörgő szénhasználat.

Ráadásul igaz ugyan, hogy az európai vezetők igyekeznek a megújuló energiaforrások felé fordulni, de az orosz részről akadozó gázellátás miatt idén különösen nehéz csökkenteni a kontinens szénfüggőségét.

Az elemzés szerint azonban megnyugtató, hogy a nehézségek ellenére egyetlen európai ország sem visszakozott az Európai Unió zérókibocsátási terveivel kapcsolatban, így – elméleti szinten legalábbis – a következő évtized már szénmentes lehet a kontinensen.