Az ukrajnai háború a szlovákiai vállalkozóknak is egyre több gondot okoz. Több mint a felük szerint a növekvő gyártási költségek és az ellátási láncok akadozása miatt a háború közepes vagy súlyos hatással van az üzletmenetükre, egy részük pedig már kénytelen volt feladni a vállalkozását - írja a pozsonyi Új Szó.

Az év elején a szlovákiai vállalkozások nagy része még azzal számolt, hogy a világjárvány fokozatos lecsengését követően, ha kisebb-nagyobb nehézségekkel is, de lassan visszatérhetnek a járvány előtti üzletmenethez.

Ukrajna Oroszország általi, február végi lerohanása után azonban újra fordult a kocka. Egyes ágazatokban semmi remény a javulásra, épp ellenkezőleg, a magas infláció, a beszerzési árak növekedése és az ellátási láncok zavarai miatt a vállalkozások jelentős része rég nem látott kihívásokkal néz szembe.

A szlovákiai vállalatok alig 15 százaléka állítja azt, hogy az ukrajnai háború kitörése óta eltelt több mint három hónapban még nem érezte meg a háború negatív hatását. Ezzel szemben több mint a felük vallotta be, hogy a háború eddig közepes vagy súlyos hatással volt az üzletmenetükre – derül ki a ČSOB bank és a Datank ügynökség felméréséből.

A vizsgált ágazatok közül a szállítás és raktározás van a legrosszabb helyzetben: ezekben a megkérdezett vállalkozók csaknem tizedének már fel kellett függesztenie a tevékenységét, több mint a harmaduk pedig rendkívül súlyos következményekkel néz szembe, de a mezőgazdaságban, valamint a szálloda- és vendéglátóiparban vállalkozók is kritikusnak látják a helyzetet.

A felmérés szerint jelenleg a vállalkozók tíz százaléka gondolkodik azon, hogy a problémák miatt felfüggeszti vagy bezárja a vállalkozását. Cégük eladását vagy átadását a megkérdezettek két százaléka fontolgatja