Minden relatív - állítólag egy a fizika tudományának egyik nagy igazsága, ám úgy tűnik, az inflációval sem más a helyzet. A pozsonyi Új Szó értékelése szerint Szlovákiában elszálltak az árak, miután az éves infláció az augusztusi 14 százalékról szeptemberben 14,2 százalékra emelkedett. Akkor mit szóljanak a magyarok a bő 16 százalékról 20 százalék fölé ugrott rátájukhoz?

A pozsonyi statisztikai hivatal legfrissebb adatai alapján a 14,2 százalékos infláció 22 éves negatív csúcsnak számít, ennek ellenére április óta az árak emelkedésének enyhe lassulása figyelhető meg.

Leginkább az élelmiszerek és az üdítőitalok érezték meg a pénzromlást – előbbiek 24,1 százalékkal, míg az utóbbiak 14,9 százalékkal bizonyultak drágábbnak, mint 2021 szeptemberében. Az olajok és zsírok ára érte el a legmagasabb szinteket, ezenkívül a tejtermékek, a kenyér, a gabonából készült árucikkek, a tojás és a hús is jelentősen drágult.

Hasonló helyzet Romániában

Romániában Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közölt adatai szerint az augusztusi 15,32 százalékról szeptemberben 15,88 százalékra nőt az éves infláció Romániában - írta a Maszol.

Az élelmiszerek 19,12, a nem élelmiszer jellegű termékek 16,61 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja nyolc százalékkal nőtt a múlt év azonos hónapjához képest.