A szlovákiai Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője szerint egy 20 és 59 év közötti korcsoportba tartozó személy megfertőződött a majomhimlő vírusával - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Ezzel a kórokozó megjelent Szlovákiban és látóhatárba került Magyarországról. A fertőzés átadása minden valószínűség szerint külföldön történt.

Az érintett személyt elkülönítették, és kórházba szállították – derült ki a hivatalos jelentésből. A beteg az ajánlásoknak megfelelően cselekedett: nem becsülte alá a fertőzés tüneteit, és időben orvoshoz fordult, aki a kilinikai szimptómákra való tekintettel további vizsgálatokat rendelt el.

Kevésbé fertőző mint a koronavírus

A majomhimlő nem terjed olyan könnyen, mint a koronavírus. Bár fertőző betegségről van szó, csak nagyon közeli érintkezés, vagy szexuális kontaktus útján kapható el. Ezenkívül közvetett módon, például szennyezett törölközőn, ágyneműn, illetve ruházaton keresztül is fennállhat a megfertőződés veszélye.

A vírus a légutakon, a nyálkahártyán vagy a bőr sérülésein át képes a szervezetbe jutni. Himlővírusokból egyébként sokféle létezik, és a helyzetet bonyolítja, hogy kiütésekkel járó betegségek közül többet is himlőként nevezünk meg, akkor is, ha más vírus okozza. A közismert bárányhimlőt például egy, a herpeszvírusok közé tartozó vírus okozza.