Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákia lakóinak  57,3 százaléka szerint a kisebbségi kormányzás nem tart majd sokáig, és hamarosan előrehozott választást tartanak - idézi egy friss közvélemény-kutatás eredményét a pozsonyi Új Szó. Az AKO kutatóintézet által a Joj televíziócsatorna számára készített felmérésből kiderült, minden második ember úgy véli, rövidesen előrehozott választás lesz Szlovákiában.

A kormány maradásában a megkérdezettek mindössze 30,5 százaléka bízik. A felmérés szerint azt a véleményt, hogy a jelenlegi kisebbségi kormány nem lesz tartós és előrehozott választást tartanak, átlagon felül vallják a fiatal és az 50 év feletti válaszadók, a középiskolát végzettek, míg kissé átlagon alul a szlovák nemzetiségű lakosok, és a Hlas, a Smer és a Republika szavazói.

Ellenkező véleményen vannak a 34-49 évesek, az egyetemi végzettséggel rendelkezők, a nem szlovák nemzetiségűek, illetve az OĽaNO, a KDH, a PS, a Sme rodina és az SaS szavazói.

A csehek közben tüntetnek

Tízezrek követelték a napokban Prágában, Brünnben, Ostravában és más cseh nagyvárosokban a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobboldali ötpárti kormány lemondását és Csehország „politikai irányultságának módosítását” - írta az MTI.

A mostani tüntetéssorozat a szeptember eleji prágai megmozdulás folytatása, amelyen a rendőrség szerint 70 ezren, a szervezők szerint több mint 100 ezren vettek részt. A felszólalók szerint a mostani cseh kormány antiszociális, képtelen megbirkózni az energiaválsággal, a növekvő inflációval, hibás politikájával szegénységbe taszítja a lakosságot és katasztrófába sodorja az országot.

Követelték, hogy a cseh gazdaság szabaduljon meg a külföldi függőségtől, az ország legyen semleges, s a kormány állapodjon meg közvetlenül Moszkvával az orosz gáz behozataláról.