Szlovákiában az euró bevezetése óta eltelt tíz évben 16,6 százalékkal nőttek az élelmiszerárak - idézte a pozsonyi Új Szó Eva Sadovskát, a Szlovák Gazdaszövetség elemzőjét, aki saját felmérésének adatait ismertette. Az elemzés szerint az euró bevezetésének évében, 2009-ben Szlovákiában még 3,8 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak, a legnagyobb árugrás 2011-ben volt.

A zöldségfélék az euró bevezetése óta átlagosan több mint 50, a gyümölcsfélék 40 százalékkal drágultak. Csaknem a harmadával többe kerül a hal, a kávé, a tea és a kakaó, több mint 17 százalékkal drágult a kenyér, a péksütemény és az édesség, 15 százalékkal a tej, a sajt és a tojás, 12 százalékkal az olaj és nem egész nyolc százalékkal a hús.

A szlovákiai 16,6 százalékos drágulással szemben Csehországban csaknem 24, Lengyelországban nagyjából 25, Magyarországon pedig több mint 33 százalékkal nőttek az élelmiszerárak tíz év alatt. Az utóbbi a második legrosszabb uniós adat. Ugyanakkor a szomszédos országokban tapasztalt gyorsabb drágulás ellenére a szlovákiai élelmiszerek még mindig a legdrágábbak a visegrádi országok összehasonlításában.

Eközben az alkalmazottak fizetése átlagosan 40 százalékkal nőtt az euró bevezetése óta. A szlovákiai családok havi kiadásaik csaknem 20 százalékát fordítják élelmiszer-vásárlásra, míg az uniós átlag 12 százalék.