Vladimír Lengvarský szlovák egészségügy-miniszter elárulta, hogy várhatóan március végén Szlovákiában is eltörlik a járványellenes intézkedéseket és az élet visszatérhet a megszokott kerékvágásba - írta a pozsonyi Új Szó. Erről azután adott tájékoztatást, hogy egy szakértőkből álló konzíliummal tárgyalt. A találkozón részt vett Eduard Heger kormányfő is. A fő téma az omikron-hullám volt.

Heger elmondta, hogy bár a pozitívan teszteltek száma folyamatosan nő, a kormány fel volt erre készülve. Örül, hogy a mesterséges lélegeztetésre szoruló betegek száma csökken. A miniszterelnök megerősítette Lengvarský szavait. Elmondása szerint az omikron-hullám tetőzését követően, vélhetően tíz nap után hanyatlani kezd majd a járványgörbe. Az enyhítésekre ezt követően kerülhetne sor, pontos dátumot azonban ő nem akart közölni.

A miniszterelnök szerint az utolsó, amelyen enyhíteni fognak, az a maszkok viselése lesz. „A maszk több mint 70 százalékra véd a fertőzés ellen” – gondolja Heger, majd emlékeztetett, a koronavírus elleni vakcina beadatása jelenti a legnagyobb biztonságot a fertőzéssel szemben.