Jól szerepelt a Szövetség a megyei és a helyi önkorányzati választáson Szlovákiában, legalábbis az előzetes, még nem végleges eredmények alapján. Megtartották pozícióikat Nagyszombat és Nyitra megyében, és növelni tudták a képviselőik számát Besztercebánya és Kassa megyében. A párt 222 polgármesteri helyet szerzett önállóan, amivel második a pártok között – összegezte a választási eredményeket a Parameter.sk.

A legtöbb polgármesteri helyet a korábbi miniszterelnök, a Rober Fico-féle SMER-től elszakadt Peter Pellegrini pártja, a Hlas szerezte meg, összesen 267 településen nyertek. A Szövetség 222 polgármesteri helye 7,64 százalékos eredmény, a Hlas 9,19 százalékkal lett első. A legtöbb polgármester továbbra is független, 1349-en nem pártszínekben vagy koalíciós támogatással a hátuk mögött indultak, ők teszik ki az összes polgármester 46,45 százalékát. 

A helyi képviselőkre leadott szavazatok számában országosan első a Szövetség, több mint félmillió voksot kaptak a jelöltjeik. Ez alapján a megyei képviselői helyek tekintetében is sokkal jobban szerepeltek, mint öt éve a három magyar párt. A megyei képviselő számát nézve a korábbi 42 helyett (az MKP és a Híd együtt) 54 képviselőjük lesz a megyei önkormányzatokban.

Megyénként így fest az összkép a már borítékolható eredmények alapján (sok helyen még számolják a szavazatokat):

  • Nagyszombat megyében maradt az eddigi képviselőszám, 14 mandátuma lesz a Szövetségnek a következő választási időszakban. 
  • Nyitra megyében a képviselők száma is jelentősen nőtt: a jelenlegi 12 helyett 18 képviselője lesz a magyar pártnak a megyei önkormányzatban. Az 50 százalékos javulás elsősorban az alacsonyabb kisebbséggel rendelkező járásoknak,
  • Ugyancsak 50 százalékos javulást ért el a Szövetség Besztercebánya megyében is az előző 5 évhez viszonyítva. A megyei parlamentben 6-ról 9-re nőtt a képviselőik száma. 
  • A rimaszombati megyében négy helyen maradt magyar képviselő, itt nem történt változás.
  • Kassa megyében 7 helyett 11 képviselő
  • A Szövetségnek az Eperjesi megyei önkormányzatban is lesz 2 képviselője.

A párt elégedett a választási eredményekkel. „Az eredmények messze túlszárnyalták azt, amit az előrejelzések mutattak, illetve azt is, amit mi vártunk” – mondta a Paraméternek Forró Krisztián pártelnök, az MKP Platform tagja. Szerinte ez a három párt összefogásának köszönhető.

„Meghozta az eredményét az, hogy összefogtunk, hogy meghallgattuk az embereket a választóinkat, akik egységes magyar képviseletet szerettek volna” – mondta a pártelnök.