Ljubljana szombattól a beoltottságtól és a negatív teszteredménytől függetlenül rendelt el automatikus tíznapos karantént többek között a Franciaországból, Írországból, Liechtensteinből, Nagy Britanniából és Egyiptomból érkezőkkel szemben. Utóbbi meglepetésként érte a szlovéneket, akiknek Egyiptom az egyik legkedveltebb nyaralóhelye.

Vasárnapra 9 új fertőzöttet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Már egy hete egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 60-an vannak kórházban, 18-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában védőoltást eddig 821 208-an kaptak, közülük 695 971-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 40 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 56 új fertőzöttet azonosítottak (ez feleannyi, mint az előző napi adat), amivel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 360 ezret - írja az MTI. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében három új beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8218-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 141 beteget ápolnak, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 506 223-an kaptak védőoltást, közülük 1 158 104-en már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 45, illetve 34 százaléka.

Azoknak, akik nem rendelkeznek védettségi igazolással, korlátozást vezetnek be Horvátországban, így például sem kórházakba, sem a bevásárlóközpontba nem lehet majd belépni enélkül - írta a Jutarnji List című horvát napilap szombaton.