A múlt héten újabb jelét lehetett látni annak, hogy a héten rövid futamidejű kötvények kibocsátására készülő Portugáliának kedvezményes hitelre lenne szüksége - derül ki a Financial Times (FT) tudósításából. Az ország állampapírjainak benchmark hozama 16 egymást követő kereskedési napon volt azon a szinten, amelyet már a piac nem tart tartósan finanszírozhatónak. Pénteken 7,55 százalék volt a ráta.

A két korábban uniós támogatásban részesült ország, Görögország és Írország esetén 13, illetve 15 kereskedési napon át voltak magasabbak a kötvényhozamok hét százaléknál. Egy az FT-nek nyilatkozó elemző szerint elkerülhetetlen az EU-IMF páros színre lépése, enélkül varázslatra lenne szükség az adósságteher eltüntetéséhez.

Az ország ellenzéki politikusai szerint egyre többen ismerik el, hogy Lisszabonnak Brüsszelhez kell folyamodnia segítségért. Ugyanakkor a pénzügyminiszter, Teixeire dos Santos arra hívja fel a figyelmet, hogy Portugália már felvette 20 milliárd eurós idei hitelszükségelete harmadát, és a kereslet minden "zajongás" ellenére stabilnak bizonyult. Elemzők szerint legfejlebb csak a március uniós csúcs után várható a portugál pakk bejelentése.

A befektetőket ugyanakkor nem is igazán Portugália, hanem a hozzá ezer szállal kötődő Spanyolország izgatja igazán. Utóbbi az eurózóna negyedik legnagyobb gazdasága, ezért jónak látnák, ha az EU Portugália keblére ölelésével megtámogatná a spanyol államháztartást is.