Franciaországban és más európai uniós országokban a hatóságok versenyt futnak a koronavírus új, Angliában felfedezett változatával, és nagyon úgy tűnik, hogy nem tudják utolérni, és megakadályozni, hogy végigromboljon a lakosságon - írja a Financial Times. Jean Castex, Franciaország miniszterelnöke azt mondta parlamenti képviselőknek a hét elején, hogy lehetséges, hogy harmadszor is le kell zárni az országot - derült ki kiszivárgott hírekből. Arnaud Fontanet virológus, a kormány tudományos tanácsadó csapatának tagja úgy véli, meg kell fontolni a határok lezárását az új vírusváltozat jelentette veszély miatt. A napokban tudni fogjuk, milyen ellenséggel állunk szemben, és ennek megfelelően kell reagálnunk - fejtegette.

Jean-Francois Delfraissy, a tanácsadó testület vezetője arról beszélt néhány napja, hogy Franciaországra az Egyesült Királyság egyes részein kialakult helyzet várhat, amelyben a fertőzések 60 százalékát már az új változat okozza. Philippe Frouguel, a genetika tudományának professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy Franciaországban kevésbé elemezték a vírus genetikai szerkezetét, mint a Csatorna túlpartján, ezért jó eséllyel mondható, hogy az új genetikai változat már megszállta az országot. Februárra ugyanaz a helyzet alakulhat ki, mint az Egyesült Királyságban, amelyben naponta 50-60 ezer új fertőzést regisztrálnak sok haláleset mellett.

Támadás a Földközi-tenger partján

A francia egészségügyi dolgozók több mint két tucat esetben regisztrálták az angol vírusváltozatot a Földközi-tenger partján fekvő Marseille városában, északon, Lille-ben és az Alpokban lévő településeken. Eközben sok lehet a fel nem derített fertőzés. Mareseille-be egy a karácsonyt az Egyesült Királyságban töltő család hurcolta be az új vírusváltozatot. Válaszul - hasonlóan az ország más területeihez - kibővítették a kijárási tilalmat, amely immáron este 8 helyett este 6-kor kezdődik.

Hasonló folyamatok játszódnak le Európa más részein, miközben a kormányok küszködnek a tömeges oltások elindításával. Írországban karácsonykor fedezték fel az első új vírusmutációt, azóta óriási ütemben terjed az országban. Az átkozott kórokozó kihasználta, hogy az ünnepek előtt lazítottak a járványügyi korlátozásokon. A kórházi fertőzések száma megugrott, a százezer lakosra jutó esetek 14 napos átlaga a december 23-ai 166-ról január 9-ére majdnem 1300-ra nőtt. Ez részben a karácsonyi családi összejövetelekre vezethető vissza, de az új vírusváltozat is okolható. Hivatalos adatok szerint jelenleg ez okozza a fertőzések 45 százalékát szemben a január 3-ával végződő hét 25 százalékos arányával.

Ostrom alatt észak és dél

Belgium fővárosában, amely egyben az EU és a NATO központja is, január második hetében több mint háromnegyedével ugrott meg a fertőzések száma az egy héttel korábbihoz képest. A szakértők ebből arra következtetnek, hogy az angol változat pusztít, amely sokkal fertőzőbb, mint az eredeti koronavírus. Dániában szigorították az utazási korlátozásokat, az országba csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni, amely nem lehet régebbi 24 óránál.

Spanyolországban január második hetében legalább 60 angol változat okozta fertőzést jegyeztek fel, ám sok esetet még vizsgálnak, így ez a szám még jelentősen nőhet. Az ibériai országban a kezdetektől fogva gondot okoz az adatok nemzeti szintű összesítése, részben azért, mert az ország 17 régiójában különböző módszerrel gyűjtik az információkat. Először egy valenciai laborban azonosították az új mutációt két olyan betegnél, akiknek brit kapcsolataik vannak. Madridban a vizsgálatok szerint csak az esetek egy százalékát okozza az angol változat, ám egyáltalán nem biztos, hogy ez az adat megbízható.