Prága új kerülettel gazdagodik egy volt gyár helyén - derül ki a Radio Praha összefoglalójából. A következő évtizedekben egy teherautókat előállítói ipari komplexumból hozzák létre az Avia névre keresztelt városrészt a cseh főváros északkeleti részén.

A hely arról a teherautó-márkáról kapja a nevét, amelynek járműveit Prága Letňany és Čakovice kerületének határán gyártottak. A vállalat a rendszerváltás után koreai tulajdonos kezébe került, ám nem sikerült átmenteni a szocializmusból a kapitalizmusba: némi próbálkozás után csődöt kellett jelentenie.

Fokozatos leépülés

A teherautó-gyártást először csak csökkentették, majd egy idő után teljesen feladták. Ennek eredményeként a 66 hektáros terület (ez nagyjából megegyezik a budapesti Városliget területének felével) lepusztult állapotban vegetál. Körülbelül 140 porladó ingatlan található itt, amelyek állapotának felmérése jelenleg folyik.

Ennek eredményeként egy részüket átmenthetik az utókorba a barna mezős fejlesztés keretében. A terület kenőolajjal és más vegyi anyagokkal szennyezett, amit el kell távolítani. Ezt a munkát már el is kezdték.

Az új városrész neve Avia City lesz, arra utalva, hogy meg akarják őrizni a cseh ipari múlt dicső emlékét. A projekt költsége 70 milliárd korona (1153 forint, két új metróvonal költsége). Az új kerület lakóinak száma elérheti a 11 ezret, két iskola, öt játszótér, új villamosvonal és sok egyéb közösségi létesítmény építését tervezik.