Lengyel jogvédők, civil szervezetek és informatikai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kormány tervezett megaadatbázisa sértheti az állampolgárok személyiségi jogait - írja a Notes from Poland. Egy olyan platformról van szó, amelyen össze lehet kapcsolni az emberek jövedelméről, egészségi állapotáról, vallásáról, képzettségéről szóló adatokat. Ez hasonlít a Kínban alkalmazott óriási adatgyűjtésre, amely az emberek politikai megfigyelését és ellenőrzését szolgálja.

A kormány azzal érvel, hogy a platform valójában önmagában nem egy adatbázis, hanem csak egy olyan rendszer, ami egyszeri, adott célt szolgáló adatok összegereblyézésére alkalmas a jobb döntés-előkészítés érdekében. Az integrált elemző platform (ZPA) a tervek szerint össze tudja majd szedni az adatokat szinte minden állami regiszterből a társadalombiztosítótól kezdve az egészségbiztosítóig.

A bírálók szerint egy ilyen rendszer kialakítása ellentétes lehet a lengyel alkotmánnyal és az európai unió jog standardjaival. Az a helyzet ugyanis, hogy az állampolgárok elveszítik a lehetőségüket arra, hogy kontrollálják, kik, mire használják személyes adataikat. A ZPA lehetővé teszi, hogy profilt készítsenek a választókról, ami felhasználhatnak a kormánypártok kampányaikban.