Az ózonréteg a földfelszíntől 10-50 kilométeres magasságban oszlik el, és az élővilágot a Nap ibolyántúli (UV) sugaraitól óvja némileg. A védőréteget a levegőbe kerülő, ózonkárosító anyagok és a sztratoszférában uralkodó szélsőséges hideg kezdi ki - olvasható a portálon.

"Az ózonréteg azonban most helyreállt, és a lyuk eltűnt" - erősítette meg Clare Nullis, a genfi székhelyű Meteorológiai Világszervezet szóvivője. Az Európai Unió légköri megfigyelésekre szakosított Copernicus programjának kutatói ugyancsak igazolták az ózonlyuk gyógyulását.

Az ózonlyuk gyógyulása a járványtól független

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások következtében tetemesen csökkent a légszennyezés. Azonban a lyuk eltűnésének semmi köze a Covid-19-hez - ezt a Copernicus kutatói is alátámasztották.

Az Északi-sark felett soha korábban nem mértek ekkora kiterjedésű ózonlyukat. "Ott, ahol az ózonréteg egykor a legvastagabb volt, eltűnése elérte a 90 százalékot" - idézi a Deutsche Welle Markus Rexet, az Alfred-Wegener Intézet légköri kutatásokat vezető fizikusát. Ez Grönland területének a háromszorosa. Alig egy hónapja ez volt a legnagyobb ózonlyuk az Északi-sark felett.

Az ózonlyukat először a Déli-sark felett fedezték fel 1985-ben. Két évvel később 197 ország a Montreáli Egyezményben állapodott meg a károsanyag-kibocsátás csökkentésében a légköri védőréteg megóvása érdekében.