A tejtermelők eladásai 45 százalékkal zuhantak a március elején kirobbant aflatoxin-botrány óta, a feldolgozók kára pedig több tíz millió euróra rúg - jelentette be szerdán Dorin Cojocaru az ágazat érdekképviseletének (APRIL) elnöke. A szakember szerint a feldolgozó üzemek nagy mennyiségben kezdtek tejport gyártani mivel az tovább eltartható így csekély mértékben ugyan, de várhatóan csökkenteni tudják majd veszteségeiket. A szigorú ellenőrzések miatt kizárt, hogy az üzletekbe aflatoxinnal szennyezett tej vagy tejtermék került volna, a román tejtermékek biztonságosak - mondta Cojocaru.

A tejbotrányt mesterségesen gerjesztik és része annak a lóhúsbotránnyal kezdődött kampánynak melynek célja a román élelmiszeripar lejáratása piacszerzés reményében - vélekedett Dragos Frumosu az élelmiszergyártók szövetségének elnöke.

A fogyasztók bizalma megrendült, a romániai termelők naponta több tonna tejet kénytelen kiönteni, mivel azt a gyártók megrendelés hiányában nem veszik á t- idézi a Hotnews Costel Carast a Holstein - RO Szarvasmarhatartók Országos Egyesületének igazgatóját. Az érdekképviselő szerint egy hét alatt 40 százalékkal nőtt a tejimport: az elmúlt hét napban több mint 40 tonna tejet hoztak be az országba.

Caras szerint Victor Ponta kormányfő tovább gerjeszti a pánikot azzal, hogy egy időre az iskolákban felfüggesztették az ingyenes tej osztását, mondván hogy a tejtermékeket a gyerekek nem fogyasztják el. Carlos kijelentette, hogy a mezőgazdasági minisztert és a kormányfőt is beperelik a szektornak okozott károkért.

Az elmúlt napom során 700 farmon tartottak a hatóságok vizsgálatot és mindössze 20-25 esetben találtak aflatoxinnal fertőzött tejet -jelentette be szerdán Daniel Constantin agrárminiszter. A szakember szerint Románia a teljes tejfogyasztás 10-15 százalékát importálja, azt határozottan cáfolta, hogy ez az arány az elmúlt napokban jelentősen emelkedett volna.

A helyzetet azonban uralják a hatóságok, a takarmánycserét követően a gombaméreg két-három nap alatt kiürül az állatok szervezetéből - tette hozzá a tárcavezető. A tejbotrány azt követően robbant ki Romániában, hogy március elején Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy kötelező rutinvizsgálatok során aflatoxin-szennyezést mutattak ki egy romániai kereskedő által Magyarországról bevitt tejszállítmányban.

Később kiderült, hogy a magyarországi tejnél az aflatoxin-szennyezés nem lépi át a megengedett határértéket, az országos ellenőrzések viszont több romániai farmnál is találtak a mérgező anyagból. A fogyasztók védelme érdekében több tejterméket visszavont a piacról, és közel 75 tonna raktárkészletet is zárolt hétfőn a Danone Románia miután felmerült a gyanú, hogy a gyártási folyamat során aflatoxinnal szennyezett tej kerülhetett a termékeibe.