Nem illő ez a fenyegetőző hangvétel azzal a Törökországgal szemben, amely még mindig a legmagasabb szinten működik együtt a NATO-val. Brunson perére vonatkozóan kijelentette, hogy a török igazságszolgáltatás független, és Ankara ezzel kapcsolatban nem hajlandó kompromisszumot kötni - mondta Erdogan az üggyel kapcsolatban.

Brunsont a 2016-os török puccskísérletet követően tartóztatták le Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint az évtizedek óta Törökországban élő lelkész támogatja az összeesküvésért felelőssé tett nemzetközi gülenista mozgalmat - amelynek az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok a vezetője -, továbbá a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémtevékenységet folytatott az Egyesült Államok javára. Ugyan a PKK-t Ankara mellett Washington is terrorszervezetnek tartja, Törökország a Gülen-hálózatot is annak tekinti. Brunson tagadta az ellene felhozott vádakat.

QP | Quality Placement

Brunson ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt, de viszály csak azután robbant ki Törökország és az Egyesült Államok között, hogy a több mint másfél éve előzetesben ülő Brunsont múlt szerdán "egészségügyi gondokra" hivatkozva házi őrizetbe helyezték.

"Törökországnak a legkisebb gondja sincs a vallási kisebbségekkel, de az Egyesült Államokban különösen a konzervatív keresztény és a cionista mentalitás összetartása elfogadhatatlan Ankara számára" - magyarázta álláspontját Erdogan, miután Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence alelnök múlt csütörtökön szankciókkal fenyegette meg Ankarát az amerikai lelkipásztor fogva tartása miatt. A török vezetés a stratégiai partnerségre hivatkozva többször határozottan elutasította és tiszteletlennek minősítette a washingtoni nyilatkozatokat.

Az Egyesült Államok képviselőháza múlt héten elfogadott egy törvényjavaslatot, amely felhatalmazná Donald Trump amerikai elnököt arra, hogy szankciókat alkalmazzon azon országokkal szemben, amelyek Moszkvától és Washingtontól egyaránt fegyvert vagy harcászati eszközt akarnak vásárolni. A javaslatot még a szenátusnak és magának Trumpnak is jóvá kell hagynia. Miközben Oroszországtól vásárol Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket, Törökország összesen több mint 100 darabot akar beszerezni az amerikai F-35-ös vadászgépekből is.

Erdogan szerdán egyúttal jelezte azt is, hogy Mevlüt Cavusoglu török és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a múlt heti telefonbeszélgetést követően személyesen is egyeztet Brunson ügyéről Szingapúrban a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségéhez (ASEAN) tartozó országok külügyminiszteri találkozóján szerdán. A tárgyalások egészen október 12-éig tarthatnak: Brunson tárgyalását csak ekkor folytatják.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.