Újabb csúcsot döntött a törökországi infláció, jelenleg 83 százalékon áll – írja a BBC. A pénzromlás a közlekedést, az élelmiszereket és a lakhatást érinti leginkább, ezeken a területeken volt a legmeredekebb az áremelkedés. Az Inflation Research Group független szakértői a valós éves infláció mértékét 186,27 százalékra becsülik.

Recep Tayyip Erdogan török elnök tavaly döntött amellett, hogy a jegybanki alapkamatot 19 százalékról 14 százalékra csökkenti, ezzel próbálta fellendíteni a gazdaságot, szemben az általános gyakorlattal. Ennek hatására a török líra értéke visszaesett, az országban élőknek tehát jobban megéri külföldről beszerezni az árut, mint helyben legyártani.

A török elnök szerint a jegybanki alapkamat minden rossz forrása, gazdaságpolitikájába pedig beletartozik a devizapiacba való beavatkozás is. Erdogan egyelőre reménykedik az inflációs helyzet megoldásában, bár a 83 százalékos infláció a legmagasabb érték a második világháború vége óta a korábbi jegybankelnök, Hakan Kara szerint.

A közlekedési szektorban 117,66 százalékos az éves áremelkedés, az ételek és a nem alkoholos italok ára 93 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

háború kitörése óta a török líra értéke 21 és 25 forint között mozog, tavaly márciusban pedig még 43 forintot adtak érte. A gazdasági válság és a rekordmagas infláció nem jó előjel Erdogan számára, akinek lassan rá kell fordulnia a kampányidőszakra a júniusban esedékes elnökválasztás előtt.