"Megmondtuk az európaiaknak, hogy semmiféle befogadóközpont nem lesz Törökországban" - jelentette ki Ahmet Davutoglu török kormányfő a Hürriyet című napilapnak adott interjúban. Davutoglu az ENSZ New York-i székhelyén török újságíróknak azt mondta, hogy három konténerváros elegendő lenne 300 ezer menekült számára. Ha az EU állja ezeknek a konténereknek a költségét, akkor Törökország vállalja azok megépítését - hangsúlyozta a török miniszterelnök, megjegyezve, hogy hazája a kelet-törökországi Van városában négy évvel ezelőtt történt pusztító földrengés után sok tapasztalatot gyűjtött a lakókonténerek építése terén.

Davutoglu szerint ezt az óriástábort Észak-Szíriában, egy védelmi övezetben kellene létrehozni. Ankara már régóta szorgalmazza egy ilyen védelmi zóna kialakítását a határa közelében, egy 100 kilométer hosszú sávban. A török elképzelés szerint ebben a térségben az iszlamisták kiűzése után a mérsékelt szíriai felkelőknek kell átvenniük az irányítást, lehetővé téve így a szíriai menekülteknek a hazájukba való visszatérést. Ez az övezet eszköz lenne annak megakadályozásához is, hogy egy kurd állam jöjjön létre Törökország déli határa mentén.

Ankara szövetségesei korábban nem támogatták az észak-szíriai védelmi övezet ötletét, mondván, hogy a javaslat magában hordozza a szíriai szuverenitás megsértését.

A török kormányfő bírálta a menekültek ellátására szánt, 1 milliárd euróig terjedő pénzügyi támogatással kapcsolatos uniós terveket, amelyek szerint Brüsszel az Ankara uniós csatlakozására előirányzott forrásokból különítené el ezt az összeget.

Davutoglu elmondta, hogy Angela Merkel német kancellárral New Yorkban megállapodott egy a menekültkérdéssel foglalkozó kétoldalú munkacsoport felállításában. Mint hozzátette, a testület működésében Görögország is részt vehet.

A török kormányfő a Hürriyet Daily News szerint arról is beszélt New Yorkban, hogy Törökország továbbra is ellenez bármiféle olyan politikai átmenetet Szíriában, amelynek Bassár el-Aszad elnök is részét képezi. Recep Tayyip Erdogan török államfő múlt héten újságíróknak azt mondta, hogy a szíriai békefolyamat Aszad nélkül, de akár vele együtt is elképzelhető.