A látogatás apropója második világháborús, valamint a Japánnal vívott konfliktus, és a kínai császárság végét jelentő 1911-es forradalom történelmi helyszínekre való zarándoklat – derül ki a volt elnök tájékoztatójából.

Aktualitást ad ugyanakkor a két ország közötti feszültség, Kína ugyanis nem ismeri el az 1949 óta önálló kormányzattal irányító Tajvant és a kínai vezetés azt sem titkolja, hogy ha kell, erővel tervezik a két terület újraegyesítését.

Januárban Kína több alkalommal is hadgyakorlatra hivatkozva küldött harci repülőgépeket és hadihajókat Tajvan felé.

Ma 2008 és 2016 között Tajvan fő ellenzéki pártjának, a Kínai Nemzeti Pártnak (KMT) politikusa, kínai körútja március 27-től április 7-ig fog tartani, érintve Nancsing, Vuhan, Csangsa, Csungking és Sanghai városait. A Tajvant kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) azzal a kritikával illeti a KMT politikusait, hogy Peking-barát politikát folytatnak, az ellenzék szerint azonban a jelen feszültséggel teli helyzetben fontos nyitva tartani a kommunikációs csatornákat a két ország között. Peking ugyanakkor nem mutat hasonlóan nyitott hozzáállást, Caj Jing jelenlegi tajvani elnök tárgyalási kérelmeit rendre elutasítja a kínai vezetés.