A kamatdöntéshez kiadott közlemény szerint a bizottság továbbra is arra számít, hogy a gazdaság helyzete még egy ideig kivételesen alacsony kamatszintet igényel.

A decemberi ülés óta beérkezett információk a gazdaság további gyengülését jelzik, és bár némely pénzügyi piacon - részben a kormányzati intézkedések hatására - javultak a feltételek, a háztartások és cégek hitelfeltételei továbbra is szélsőségesen szűkek. A bizottság arra számít, hogy a gazdasági aktivitás fokozatos felépülése az év későbbi részében kezdődik csak meg, miközben e prognózis lefelé mutató kockázatai jelentősek.

A dokumentum hozzáteszi: az inflációs nyomás a következő negyedévekben is mérsékelt marad, sőt, van némi kockázata annak, hogy egy ideig azon szint alá csökken a pénzromlási ütem, amely még a legmegfelelőbb volna a gazdasági növekedés és a hosszú távú árstabilitás szempontjából.


A közlemény szerint a Fed folytatja a hitelek és a jelzálog-hátterű értékpapírok nagyarányú felvásárlását, hogy így adjon támaszt a jelzálog- és az ingatlanpiacnak. Emellett a testület felkészült arra is, hogy hosszú lejáratú amerikai államkötvényeket vásároljon, ha bebizonyosodik, hogy egy ilyen akcióval különösen hatékonyan tudna javítani a hitelpiaci kondíciókon.