Összesítésük szerint adóparadicsomokban székelő cégek ellenőrzik a csehországi cégek 2,82 százalékát. Alaptőkéjük a Bisnode kimutatása szerint meghaladja a 374 milliárd koronát.

Az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek elsősorban ingatlanközvetítéssel és általában kereskedelemmel foglalkoznak. Az elemzők szerint a cseh állam vesztesége az adóparadicsomok miatt évente több tíz milliárd korona.

Az adóparadicsomok lehetőségeivel élő cseh cégek száma 2015 óta csökken. Petra Stepánová, a Bisnode szakértője szerint ez a fokozódó cseh állami és nemzetközi ellenőrzés következménye.

"Nincs szó arról, hogy jelentősen csökkent volna a csehek érdeklődése az adóparadicsomok iránt. Erről csak hosszabb távon lehet majd beszélni" - jelentette ki az elemző.

A legnagyobb mértékben a csehek Hollandiából, a Seychelles-szigetekről és Luxemburgból vonultak ki. Ezekben az országokban 59, 24, illetve 19 cseh érdekeltségű céggel van kevesebb, mint tavaly év végén. A legnagyobb növekedést Ciprus (30 új cég), Hongkong (28) és Málta (18) esetében mutatták ki. (Fölösleges volt az adócsökkentés? - meghökkentő számok a legnagyobb cégek adófizetéséről.)