A németek nyári foglalásai már azt megelőzően 15 százalékkal meghaladták a tavalyit, hogy Angela Merkel kancellár azt ajánlotta volna országa polgárainak, hogy idén nyáron a dél-európai országokban költsék el utazásra fordítható euróikat. Nagy-Britanniából 20 százalékkal érkezhetnek többen és az orosz nyaralók körében is sokkal népszerűbb lett Görögország. A turisták többségét a németek és a britek adják, de gyorsan nő az Oroszországból érkezők aránya.

A tavalyi 16 millió után idén 17 millióan kereshetik fel Görögországot, akik 10 milliárd euró helyett 11 milliárdot költhetnek el látogatásuk alatt − derült ki a görög idegenforgalmi ágazat szakmai szövetségének becsléséből. A bővülés egy százalékpontot adhat hozzá a gazdaság teljesítményéhez. Görögországban a GDP hatoda származik az idegenforgalomból és ez az ágazat foglalkoztatja a munkaerő ötödét. A Ryanair tervei megerősítik a helyi becslést, ugyanis a fapados légitársaság félmillió utasüléssel növeli Görögországba tartó járatainak kapacitását. A legnagyobb görög cég, az Aegean Airlines 29 új úttal bővíti nemzetközi járatainak számát. Az ágazat szereplői remélik, hogy kedvező várakozásaikat nem rontják el az elmúlt két év többé-kevésbé erőszakos tüntetéseihez hasonló megmozdulások − amelyek sok turistát elriasztottak −, illetve sztrájkok.

Jó hír a görögöknek az is, hogy az EU−ECB−IMF hármas szakértői eredményesen zárták tárgyalásaikat Athénban. A trojka szakértői azt javasolják a donoroknak, hogy utalják át az EU−IMF-hitel következő két részletét, összesen 10 milliárd eurót. A tárgyalások során sikerült megállapodni 14 ezer közalkalmazott "feleslegessé válásának" kezeléséről 2014 végéig. Az IMF értékelése szerint a kormánynak vannak még teendői, például tovább kell javítania az adóbehajtás hatékonyságát, de ha ezt megteszi, akkor a gazdaság jövőre elindulhat felfelé a gödörből kivezető emelkedőn.