Ankara az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő török Fethullah Gülen muszlim hitszónokot és az általa kiépített "párhuzamos államot" vádolja a katonai puccskísérlet előkészítésével. A mozgalom - legalábbis a török kormányzat szerint - egyebek között az igazságszolgáltatásban is sok taggal rendelkezik.

A török vezetés Németországot illetően először élt a kiadatás igényével. Recep Tayyip Erdogan államfő korábban arra kérte Washingtont, hogy küldje haza Gülent, aki szerint politikai leszámolás céljából történő visszaélésről van szó.

A parlament által múlt csütörtökön elfogadott rendkívüli állapot keretében megjelent egyik törvényerejű rendelet alapján azokat a bírákat és ügyészeket, akik a nyomozás értelmében fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra, menesztik munkakörükből, bevonják útlevelüket.

Efkan Ala török belügyminiszter szerdán azt nyilatkozta, hogy az országban eddig összesen 8113 személyt helyeztek előzetes letartóztatásba, köztük 1684 bírát és ügyészt.

Cavusoglu a CNN Türk élő adásában csütörtökön arról is beszélt, hogy a külügyminisztérium dolgozói közül szerinte több mint 300-an állnak kapcsolatban Gülen hálózatával. Hozzátette: kis számban, de további nagyköveti rangú beosztottakat bocsáthatnak el.

Az Anadolu török állami hírügynökség adatai szerint a tárca eddig 88 embertől vált meg, köztük két, az ankarai központban dolgozó nagykövettől. Az egyik oroszországi képviseleten szolgálatot teljesítő alkalmazott Japánba szökött.

QP | Quality Placement