Kim közölte, hogy a világgazdaság létfontosságú pillanatában kezdi el a munkát, alázattal fogja ellátni hivatalát. A kormányokkal, a civil társadalom szervezeteivel, a magánszektorral és főleg azokkal, akiket szolgálni akarunk, a szegénységben élőkkel együttműködve fogok dolgozni - jelentette ki Jim Yong Kim a washingtoni székház előtt mondott rövid ünnepségen.

Az 52 éves Kim a nigériai pénzügyminiszterrel, Ngozi Okonjo-Iwealával szemben nyerte el a posztot. Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán és Kanada, valamint több feltörekvő gazdaság, köztük Oroszország, Mexikó és Dél-Korea támogatását élvezte. Robert B. Zoellick elnök helyébe lép, megbízatása öt évre szól.

Az intézmény 1944-es megalakulása óta az elnöki posztot kivétel nélkül amerikaiak töltötték be. Az új bankelnök az elődjeivel ellentétben nem politikus, bankár vagy diplomata.

A 187 tagállammal rendelkező Világbank fő célja a szegénység leküzdése és a fejlődés előmozdítása. Az ENSZ szakintézménye az infrastrukturális projektjeikhez finanszírozást kereső országok fő fejlesztési hitelforrása.

QP | Quality Placement