Az EU pénteken kitiltotta légteréből a Fülöp-szigetek és Szudán összes légitársaságát - számolt be a Bloomberg. A rossz biztonsági körülményeket jegyző EU-s feketelistán ezzel kilencven fölé emelkedett a légitársaságok száma.

Az Európai Bizottság a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet felmérésére hivatkozva azt nyilatkozta pénteken, hogy mind a fülöp-szigeteki, mind a szudáni légügyi szabályozásban súlyos biztonsági hiányosságok vannak.

Az EU közlekedésügyi biztosa, Siim Kallas azt mondta, nem tartja elfogadhatónak, hogy olyan légitársaságok repüljenek az EU légterében, amelyek nem felelnek meg teljes mértékben a nemzetközi biztonsági előírásoknak.

A pénteki döntés 40 fülöp-szigeteki és 12 szudáni társaságot érint, amelyek közül egy sem működtetett európai járatokat - tudta meg a Bloomberg a Bizottság közlekedésügyi szóvivőjétől.

Szigorították továbbá az Iran Air berepülési feltételeit. Az angolai TAAG korlátozásait viszont lazították, így a légitársaság szigorú körülmények között már nemcsak Lisszabonba, hanem más európai városokba is indíthat járatokat. A 2006 óta a listán szereplő észak-koreai Koryo légitársaság két gépe számára berepülési engedélyt adtak ki.

A 2006 márciusában létrehozott feketelistán lévő több mint kilencven légitársaság nagy része afrikai. A listát azután hozták létre, hogy 2004 és 2005 között több száz európai halt meg olyan repülőszerencsétlenségekben, amelyek a nemzetközi biztonsági szabályozások betartásával nem következtek volna be.