Hiába van elég kórházi ágy és lélegeztető gép, ha nincs elég szakember - mondta a 168-hu-nak Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Magyarországon ugyanis a fekvőbeteg-ellátást tekintve ijesztően sok szakápoló hiányzik: legalább 9000 ápolót kellene azonnal felvenni ahhoz, hogy pótolni tudják a kialakult létszámhiányt - ez a pályakezdők rendkívül alacsony, valamint a tömegesen nyugdíjba vonuló kollégák számából adódik.

Egy kérdőíves felmérésre válaszolók közül ráadásul csaknem ezren jelezték, hogy ha a kormány nem rendezi a béreket, akkor a koronavírus-járvány lecsengése után felállnak és inkább külföldre mennek vagy más munka után néznek. A MESZK elnöke azt is megjegyezte, hogy nem csak a fekvőbeteg ellátásban van szakdolgozói hiány, a többi szakterületre, így például a műtéti, a labor- és képi diagnosztika területére is jóval több munkaerő kellene. Kedvező helyzetről egyedül a dietetika, a gyógytorna és a védőnői területen lehet beszámolni.

A szakdolgozói kamara elnöke szerint heroikus küzdelemmel tudják megoldani a betegellátást a járvány alatti átcsoportosításokkal mindezt úgy, hogy a harmadik hullám még nem érte el a csúcspontját. Amikor visszatér a régi kerékvágásába az ellátórendszer, rengeteg ellátatlan beteg kerül majd a kórház falai közé. - Ezért lenne rendkívül fontos, hogy minden egyes szakdolgozót megtartsunk.